Kaart van Afrika

afrikamap


  Tanzania

Vanalles behalve treinen

Doordat de moeder van uw webmaster een ontwikkelingsproject in Tanzania leidt, kwam uw webmaster in de zomer van 2016 in dit land terecht. Er werden een hoop leuke opnames gemaakt, maar treinen werden er niet gefotografeerd. We geraakten niet verder dan een verlaten spoorlijn... Toch werd er een aantal foto's gemaakt die de pracht van Afrika tonen en volgens uw webmaster dus het tonen waard zijn. De bezoekers van deze site die ťcht niet zonder treinen kunnen, slaan deze reportage echter beter over ;)

  Zambia

Een kijkje nemen in Livingstone

Wat doe je als spoorwegliefhebber wanneer je in een stadje bent waar diesellocs rijden? Juist ja! Als dat stadje dan nog eens in Zambia ligt, ontstaat ineens de kans om wat foto's te maken van een spoorwegmaatschappij waar hij nog geen opnames van had. Hoewel er niet superveel treinen reden van/naar het station van Livingstone, konden toch enkele leuke opnames gemaakt worden. Deze opnames uit de zomer van 2016 werden gebundeld in deze kleine reportage.

The smoke that thunders

De bovenstaande titel doet misschien geen belletje rinkelen, nochtans gaat het gewoon om de plaatselijke benaming voor de bekendste watervallen van Afrika: de Victoria Falls. Los van dit natuurgeweld is er ook op spoorwegvlak het een en ander te beleven: 4 dagen per week rijden er stoomtreinen met toeristen naar deze watervallen, zodat de meereizende toeristen ter plekke van het spektakel bij zonsondergang kunnen gaan genieten. De watervallen liggen perfect op de grens tussen Zambia en Zimbabwe. Ook de stoomtreinritten vinden vanuit beide landen plaats, wat het geheel nog extra spectaculair maakt.

  Zimbabwe

Opgelet voor de Gele Koorts

Durf gerust verder te klikken... De titel van deze reportage is een verwijzing naar de livrei van de diesellocomotieven die rondrijden in Zimbabwe. Tijdens een bezoek anno 2016 dat vooral gericht was op de inzet van stoomlocomotieven, konden ook een aantal leuke opnames gemaakt worden van de ondertussen ook al redelijk oude diesels die in dit land rondrijden, doorgaans met rijtuigen die nog uit het koloniale tijdperk stammen! Dat dit bijzonder fraaie motieven oplevert, kan u zelf in deze reportage ontdekken. Alsof dit allemaal nog niet genoeg is, kon uw webmaster de befaamde luxetrein van Rovos Rail fotograferen terwijl die onderweg was van Dar es Salaam in Tanzania naar Cape Town in Zuid-Afrika.

Garratts in actie

Als de leeuw de koning van de jungle is, dan mag je toch gerust stellen dat de Garratt de koning van het Afrikaanse spoorwegnet is. Deze bijzonder fraaie stoomlocomotieven veroverden een aanzienijk deel van Afrika door hun goede adhesie in scherpe bochten en natuurlijk ook door hun grote actieradius door de dubbele waterreservoirs. Een Garratt in actie beleven was al een jarenlange droom van uw webmaster. Enkele maanden voor zijn bezoek aan Zimbabwe bleek dat hij er 2 in actie zou kunnen beleven. Het werd nog beter tijdens de reis zelf, toen bleek dat hij zelfs nog een derde exemplaar in dienst zou kunnen fotograferen! Zijn geluk kon echt niet op en dat resulteerde in deze reportage die hij met veel plezier op zijn website plaatst.

Kleur verdwijnt sfeer verschijnt

In de vorige reportage werden al een hele reeks opnames getoond van Garratts in actie. Uw webmaster besliste echter om een aantal sfeeropnames in zwartwit te bundelen in deze aparte reportage, omdat ze zo beter tot hun recht komen. De opnames werden gemaakt in de kolenwasserij van Hwange en in het depot van Bulawayo. Op het einde van de reportage staan nog enkele opnames van enkele Class 19 locomotieven in de kopermijn van Selebi Phikwe in Botswana.

  Botswana

Op zoek naar (een) koper

Reeds meerdere jaren wilde uw webmaster op bezoek bij de koper- en nikkelmijnen van Selebi Phikwe. Rond deze mijnen van de Bamangwato Concessions Ltd. (oftewel BCL) werden immers nog stoomlocomotieven ingezet... Met dank aan de PR-afdeling van dit bedrijf kon een fototoelating worden bekomen en kregen we redelijk veel vrijheid om zowel rond de mijnen als rond de streng beveiligde verwerkingsfabriek ons foto's te maken. Al bij al waren we maar net op tijd, want nauwelijks twee maanden na ons bezoek ging BCL failliet en was het over en uit met de inzet van de stomers van de Class 19D.

  Zuid-Afrika

stoom bij de Suid-Afrikaanse SpoorweŽ

Als je na bijna een maand rondtrekken door Afrika in Zuid-Afrika arriveert, is dit toch wel een behoorlijke cultuurschok. Al vanuit de lucht kan je zien dat het land er economisch een heel ander profiel op nahoudt dan de omringende landen. Meer welvaart betekent meer ruimte voor hobby's en dus vind je in Zuid-Afrika ook enkele spoorwegverenigingen terug die erg goed bezig zijn. Hoewel deze reportage alles behalve volledig is, kon uw webmaster gedurende enkele dagen toch een paar opnames maken die het tonen waard zijn.

Index