Even een frisse neus halen

De winter van begin 2021 kende bij momenten erg frisse temperaturen. Toen het begin februari sneeuwde, bleef die sneeuw daardoor nog eens een week liggen, ondertussen een zeldzaam fenomeen in onze contreien. Daarom polste uw webmaster bij de Chemin de Fer des 3 Vallées of het mogelijk was om een kleine sneeuwrit te organiseren. Hun antwoord: "we verwachtten die vraag al!". Na wat overleg bleek het op 13 februari mogelijk om de 6086 met een typische goederentrein voor de jaren '80 van Mariemboug naar Treignes en terug te laten rijden. Alleen... We zaten midden in de coronacrisis en dus was het niet de bedoeling om enkele tientallen fotografen op te trommelen die gezellig op een kluitje zouden gaan fotograferen. Er werd dus overeengekomen om met maar enkele spoorwegliefhebbers op pad te gaan waarbij een mondmasker verplicht was én we ten alle tijde voldoende afstand konden houden. Een extra grote dankjewel aan de vrijwilligers van de CFV3V om in moeilijke omstandigheden mee te werken aan deze fotorit is dan ook zeker op zijn plaats.

Als ritdatum werd voor zaterdag 13 februari gekozen. Heel de week beloofde dit een dag met fantastisch fotoweer te worden. Hoewel de temperaturen de hele week onder 0°C bleven, zagen we op de webcam van de CFV3V het witte tapijt wel letterlijk als sneeuw voor de zon wegsmelten. Daardoor bleef er 's zaterdags maar een sneeuwlaag van nauwelijks enkele centimeters over, wat gelukkig nog net voldoende was om op de meeste plaatsen fraaie sneeuwfoto's te kunnen maken. En ach, in deze rare tijd deed het sowieso deugd om eens even de zinnen te verzetten. Zeker als we daarbij ook nog eens een hele dag konden genieten van het stoere geluid van een onvervalste Cockerill-locomotief.

De 6086 kwam al eerder aan bod op deze website: Rijden als een Cockerill in Frankrijk. Rond de historie en de kleurstelling van deze locomotief na haar diensten voor de NMBS valt wel iets te zeggen: in de tweede helft van de jaren '80 ging ze buiten dienst in de geelgroene schildering, waarna ze bij de CF3V (toen nog zonder de middelste "V") terecht kwam. Deze schilderde haar terug in de originele schildering, waarna ze bij de TEMCA (Transports de l'Entre Sambre et Meuse, de Chimay et des Ardennes) terecht kwam. Deze kleine goederenvervoerder zorgde voor het laatste goederenvervoer tussen Mariembourg en Momignies. Vervolgens kwam ze in handen van de "Carrière de Wallers" om samen met de 6019 steenslagtreinen van Momignies naar Anor te rijden. Bij de buitendienststelling van beide 60'ers ging de 6019 richting Italië, de 6086 ging terug naar... de CFV3V. Die besloot haar weer geelgroen te schilderen. Naar de bescheiden mening van uw webmaster is dit absoluut geen foute keuze: de locomotief ziet er erg fraai uit in deze livrei!

Hoewel de rit pas zou starten rond halfelf, besloten we al vroeger naar Mariembourg te rijden om eventuele sporen van graffiti nog te kunnen aanpakken. Hiervoor werd een techniek toegepast die we al eerder gebruikten: kinderverf die vanzelf bij de eerste regenbeurt afspoelt, om zo de wagens van de CFV3V niet te beschadigen met snel-snel aangebrachte verf. Alleen... Bij aankomst blijkt het -9°C te zijn en droogt de verf niet op, maar vriest ze stante pede vast. Nu ja, het effect is hetzelfde zullen we maar zeggen. Na het retoucheren van de enkele tags is het tijd voor een sfeerbeeldje met de ijspegels nog aan deze goederenwagen van het type Tbfis. Voor uw webmaster was het weerzien met dit type goederenwagen trouwens een nostalgisch moment, want van dit type wagen stonden er tot begin jaren '90 een hele massa afgesteld op en rond station Neerpelt.
Et c'est parti... Iets na tienen is de zon voldoende gedraaid en kunnen we de eerste foto's maken bij het buitenrijden van Mariembourg. Machinist Yves heeft goed zijn best gedaan om er een schitterende historisch verantwoorde fototrein van te maken!
Heel bewust wordt vandaag ook op een aantal plekken gefotografeerd waar we tijdens vorige fotoritten geen fotostop hielden. Op die manier hebben we toch voldoende afwisseling tussen de bekende en minder bekende fotopunten tijdens deze sneeuwrit.
Aan de bekende bocht voor Nismes moeten we natuurlijk wel even stoppen. De bevroren plas in dit tractorspoor biedt waar we voor gekomen zijn: een typisch winters tafereel om de fraaie Cockerill te fotograferen.
Onze fototrein rijdt enkele meters vooruit, zodat vanop wat meer hoogte de goederenwagens mee in beeld kunnen worden genomen. Zo ziet een heel bekend fotopunt er plots toch nog wat spectaculairder uit.
In de tunnel tussen Nismes en Olloy-sur-Viroin hangen er grote ijspegels van de tunnelwand naar beneden. We beslissen om hier een langere fotostop in te lassen, zodat we om de beurt deze fantastische scène kunnen fotograferen. Bij normaal treinverkeer is zoiets natuurlijk totaal uit den boze, maar vandaag kan het. Geweldig gewoon!
Na de fotostop van ruim een halfuur rijdt de trein uit de tunnel. Ondertussen slaan enkele wandelaars aan de overweg ten zuid-oosten van de tunnel het spektakel gade. Een beetje onverwacht lukt het zelfs bij de lage winterzon toch om het front van de 60'er vrij van slagschaduwen te kunnen fotograferen op dit mooie fotopunt.
Enkele honderden meters voorbij de tunnel ligt dit erg bekende fotopunt. Tijdens de zomer vind je in de weide links vaak bivakerende jongeren op kamp. Nu is het daar wat koud voor en moet de 60'er voor de nodige sfeer zorgen.
Ook het mechanische sein aan de overweg met de "Route du Viroin" wordt natuurlijk samen met de 60'er gefotografeerd. Omwille van het winterweer en de coronatoestanden werden er deze keer bewust geen oldtimer- en tractor-eigenaars aangesproken, maar ook zo ziet dit punt er enorm fraai uit.
Omdat het station van Olloy-sur-Viroin toch in de schaduw ligt en we daar al meerdere fraaie opnames konden maken, wordt beslist om koers te zetten naar de bocht tussen Olloy en Vierves. De zon staat hier niet meer op kop van de trein, maar al bij al is dit toch een leuk punt voor een trein naar Treignes. Eentje om te onthouden voor als we hier eens een trein in de voormiddag kunnen fotograferen.
Zowel in Olloy als in Vierves moet begeleider Bernard uitstappen om enkele overwegen te beveiligen. We zien hem hier in Vierves-sur-Olloy aan het werk tijdens het oversteken van de trein aan de Rue de la Chapelle.
De bocht vlakbij de inrit van het dorpje Treignes is natuurlijk erg bekend voor treinen in de richting van Mariembourg. Vandaag proberen we hier ook om enkele foto's in de andere richting te maken. Dit blijkt een schot in de roos: deze boom biedt een fantastisch motief om onze trein eens vanuit een wat ander standpunt in beeld te brengen.
Een trein met tegenlicht uitlichten tegen een donkere achtergrond doet het doorgaans goed. In dezelfde bocht nabij Treignes wordt de 6086 met haar fraaie goederentrein dus nog een tweede keer gefotografeerd.
Recent werd het seinhuis van Treignes erg fraai gerestaureerd. Uiteraard wordt ook dit fraaie motief gebruikt om de 6086 met haar goederentrein te fotograferen. Jammer dat er niet wordt gevoetbald vandaag, dat had het plaatje helemaal compleet gemaakt.
Nadat de 6086 is omgelopen, wordt meteen naar de bocht van Treignes gereden. De zon staat immers nog maar net goed voor een foto vanuit de binnenbocht. Alvorens naar daar af te zakken, wordt nog even deze vertrekscène met de mechanische seinen op de achtergrond gemaakt. Overigens kan deze foto worden gemaakt doordat de sporen voor het museum tijdelijk zijn leeggemaakt in afwachting van het verlengen van de loods. Ze zitten niet stil bij de CFV3V!
In de binnenbocht wordt eerst een foto gemaakt van de stilstaande trein, waarna ook doorkomst voor een video-opname volgt. De rookpluim is hierbij zo indrukwekkend dat we beslissen om ook voor de foto een schijnvertrek te organiseren. Met de bijbehorende rookpluim zien we de 6086 dan ook passeren aan dit erg karakteristieke fotopunt met de Église Saints Valère et Ruffin op de achtergrond.
Na onze foto's in de bocht van Treignes te hebben gemaakt, wordt de trein weer naar het station opgeduwd zodat de machinist en begeleider even kunnen pauzeren terwijl we wachten totdat de zonnestand wat beter is. Onderweg worden natuurlijk nog enkele foto's gemaakt, zoals hier nabij de Rue Basse-aux-Raines.
Een staatsieportret van de trein naast het prachtige stationsgebouw van Treignes is uiteraard een klassieker die we ook vandaag niet laten liggen. Deze scène met de stoere Cockerill in een fantastisch namiddagzonnetje schreeuwt er ook wel echt om.
Rond 16u staat de zon goed voor een foto in de bekende buitenbocht van Treignes. Tijd voor enkele schijnvertrekken, zodat de 6086 haar kunstjes kan tonen. Deze doorkomst met een wel érg imposante rookpluim is de fraaiste van de drie. De keuze om deze foto in deze reportage te plaatsen is dan ook snel gemaakt.
Door de drie schijnvertrekken in Treignes staat de zon al érg laag op het moment dat we aan het fotopunt in de bocht tussen Vierves en Olloy arriveren. De trein wordt dan ook snel stilgezet op het punt waar er nog een streepje zon is. Erg nipt allemaal, maar door die lage zonnestand is het licht nu wel écht extreem fraai.
We hebben met machinist Yves afgesproken om een opname tijdens het "blauwe uur" te maken in olloy-sur-Viroin. Hiertoe moet de trein een dik uur wachten voor de eerste overweg in het dorpje. Tijd genoeg voor wat sfeeropnames langs de lijn dus!
Voor de bewuste opname in de avondschemering is het stevig puzzelen: de trein kan de overweg van straat "La Motte" uiteraard niet langdurig blokkeren. Zelf staan we aan de overkant van de hoofdstraat (Rue Saint-Eloi). Nu is het geduldig wachten op een halve minuut zonder verkeer om een voldoende lange belichting zonder storende lichtstrepen (van de passerende auto's) door het beeld te hebben. Uiteindelijk komt alles goed ... Het moet voor de passerende automobilisten wel wat schrikken zijn geweest om op het laatste moment plots een heuse Cockerill-locomotief te zien staan.
Terug in Mariembourg sluiten we af met dit sfeerbeeld langs de fraaie ringloods. Nogmaals een supergrote dankjewel aan de vrijwilligers van de Chemin de fer à Vapeur des 3 Vallées dat dit mogelijk was!


    Het fantastische geluid van een Cockerill...

Vanuit Treignes gaat het goed bergop richting Mariembourg. De fraaie bocht nabij de kerk is dus de ideale plek voor enkele schijnvertrekken.


Enkele uren later staat de zon goed in de buitenbocht. Tijd voor een nieuw schijvertrek dus, deze keer langs de buitenbocht.
Index